Издания на музея
08.09.2016

"Причините за националната катастрофа през погледа на ген. Пантелей Киселов" Петър Бойчев

Генерал Пантелей Киселов е от онова поколение български военачалници, чиято военна кариера преминава през мечтата за освобождението и обединението на Отечеството, разкъсано на части след Берлинския конгрес. Съдбата отрежда на този мъдър и далновиден мъж да допринесе с талант и вяра, постигането, макар и за кратко и частично, осъществяването на идеята за обединение. И, въпреки, че е роден в Свищов,  живее в София и в Русе, историята ще запише в страниците си името му като „Героят на Тутракан”.

Успешно осъществил една от най-блестящите военни операции по време на Първата световна война именно при Тутракан през 1916 г. и донесъл надежда на хиляди добруджанци, той с разочарование ще приеме последващите събития и резултатите от тази война, поставящи българския народ в унизително положение.

Своето огорчение и възмущение той ще изрази с перодръжката върху хартия, което ще се превърне в изключително ценен исторически източник. Той го озаглавява „Причините за погрома” и в момента се съхранява в Държавен военноисторически архив – Велико Търново. Самият генерал е бил вътрешно убеден, че неговите размисли някой ден ще видят бял свят и на няколко места се обръща към читателите от свое име.