Издания на музея
21.12.2022

Етнография на Тутракан

"Етнография на Тутракан"

Изданието е авторски труд на тутракански музейни специалисти и на етнографи, фолклористи и етнолози: проф. Николай Ненов, Десислава Тихолова, Искра Тодорова от Регионален исторически музей-Русе, както и на Донка Съботинова, етнограф в Регионален исторически музей-Силистра.
В „Етнография на Тутракан“ се изследват и представят обичаите, традициите, бита, културата (народното изкуство, облеклото, езика), архитектурата, фолклора, занаятите, семейните и родовите взаимоотношения, вярвания на отделните етноси и религиозни групи на бившата Тутраканска околия (днес Община Тутракан, Община Главиница, част от Община Сливо поле и община Ситово), на местно и преселническо (балканджии, севернодобруджанци) население. Изследвани са и представени традициите, облеклото и обичаите и на малцинствените групи: роми и алиани (казълбаши).
Изследователският и научен труд „Етнография на Тутракан“ представя цялото многообразие: празници, вярвания, календар, обреди от жизнения цикъл, елементи от материалната култура (бит, храна, облекло), етнографски групи, фолклор. Информацията е групирана в научни статии, музейните и научни специалисти предлагат на читателя и съвременен поглед към етнография на Тутраканския край.
Цена: 50 лв.